SOEPKEUKEN

In de soepkeuken krijgen dagelijks 600 kinderen een warme maaltijd.

SPORTPROJECT

Het sportproject hebben we op verschillende manieren kunnen ondersteunen.

KINDEROPVANG

De kinderen worden buiten de schooltijden opgevangen.

SCHOLING

Kinderen worden gestimuleerd om naar school te gaan.

VOORLICHTING

Gezondheidsvoorlichting over goede voeding, hygiëne en wondverzorging.

DE START VAN HET PROJECT

 • Kinderen aan het eten NamibiaIn 2007 reizen Dik en Debby van Osch door Namibië. Ze zijn dan op huwelijksreis met rugzak en huurauto. In Windhoek ontmoeten ze Monica Imanga.
  Monica had toen pas haar dochter verloren aan Aids. Ze probeerde haar leven weer zin te geven en wilde zich inzetten voor andere kinderen die haar hulp goed konden gebruiken. 
 • Eileen Greene uit Canada, heeft haar na het overlijden van haar dochter opgevangen en vanaf die tijd ook ondersteund. Toen Monica zag dat Dik en Debby sociaal betrokken waren bij de mensen in hun vakantieland heeft ze hen gevraagd om haar te helpen.
 • Eerder is (met hulp van Eileen) door Monica in 2007 in Namibië de stichting Home of Good Hope opgericht. Het is een officiële in Namibië geregistreerde stichting met als doelstelling het lot van de kinderen in Goreangab te verbeteren.
  Monica kookte op dat moment één keer per dag eten voor ongeveer 50 kinderen. De soep werd uitgedeeld vanuit het huisje van Sandra Boyen, Monica's vriendin die in Goreangab woont.
  Dik en Debby hebben de jaren daarna, met hun stichting "Kind en Welzijn", rechtstreeks vanuit Nederland de rekening betaald voor de groothandel waar Monica haar inkopen deed voor haar soepkeuken.
 • De jaren daarna brengt de familie van Osch nog een enkele keer een bezoek aan de soepkeuken, maar ieder jaar zelf naar Namibië gaan, dat wordt wel heel duur. Alle kosten worden immers door de vrijwilligers zelf betaald.
  En al het ingezamelde geld gaat rechtstreeks naar Monica.
 • In 2009 loopt Esther Leegwater stage bij Monica en helpt haar in de soepkeuken. In de soepkeuken krijgen inmiddels ongeveer 160 kinderen dagelijks een warme maaltjd. In Zweden wordt door Frida Nilsson en Hannah Wadman geld opgehaald voor de soepkeuken. In datzelfde jaar realiseren deze Zweedse vrijwilligers, een aanbouw aan het huisje van Sandra Boyen. De aanbouw is zo gemaakt dat het eventueel verplaatst kan worden met het oog op de toekomst.
  Want Monica heeft een droom. Ze wil dolgraag een eigen stuk grond om daarop een buitenschoolse kinderopvang te realiseren. Ook wil ze daar haar soepkeuken onderbrengen en er ook gezondheidsvoorlichting gaan geven. In het najaar bezoekt Andrea Roessler uit Duitsland de soepkeuken van Monica en Andrea gaat Monica helpen en via haar bezoekt het jaar daarop ook Barbara Bitschnau de soepkeuken
 • In 2010 vertrekken Maria Vernooij en Jopie van Lisdonk allebei voor een maand naar Namibië. Zij maken Monica wegwijs op het internet en helpen haar een netwerk op te bouwen in Namibië zelf. De gemeente wordt bezocht en er wordt een aanvraag ingediend voor een stuk land dat tegenover de soepkeuken is gelegen. Kind en Welzijn in Nederland staat garant voor de aankoop van de grond.
  Maria legt contact met het "IWAN" een vrijwilligersorganisatie in Namibie en vraagt hen om Monica te gaan helpen bij het realiseren van haar droom. Het IWAN kent er goed de weg.
  In dezelfde maand al zorgen de vrijwilligers van het IWAN voor nieuwe pannen en mokken voor in de soepkeuken. In het najaar wordt er door hen een stenen vloer in het gebouwtje gelegd. Monica is inmiddels op het project gestart met huiswerkbegeleiding. Vrijwilligers helpen haar om de kinderen te helpen met leren lezen en rekenen.
  In september halen Dik en Debby van Osch Monica op in Windhoek. Ze komt een week naar Nederland om geld in te zamelen voor haar soepkeuken en voor de aankoop van de grond.
  Monica leert in 2010 ook Barbara en haar vriend kennen. Ze komen uit Oostenrijk en gaan Monica ook sponsoren.
 • In mei 2011 loopt  Linda Sterkens twee weken stage bij Monica. Ze heeft een sportprogramma opgezet en allerlei sportartikelen gekocht voor de kinderen uit de sloppenwijk. Haar project wordt enthousiast ontvangen. Maar Linda doet meer. Ze helpt Monica waar mogelijk. Zo heeft ze uren in het ziekenhuis doorgebracht met zieke kinderen wachtend op een dokter en medicijnen. En ook Monica zelf kwam nog van alles tekort. Linda heeft o.a. voor goede eetkamerstoelen gezorgd en voor kasten waar het eten in opgeborgen kan worden.
 • Eileen Green uit Canada bezoekt Monica jaarlijks. Ze besluit de ombudsman in te schakelen omdat er nog steeds niet duidelijk is of Monica de grond aan kan kopen en niemand in Namibië weet waar de bureaucratie hapert. De ombudsman heeft succes! In Augustus 2011 zal de grond vrij komen en zal Monica het land (erf RE/2059) kunnen kopen! Dat betekend werk aan de winkel.
  Ook zijn door de Canadese verpleegkundigen alle kinderen medisch onderzocht. Ieder kind heeft nu een medisch paspoort en verschillende kinderen zijn doorgestuurd naar het ziekenhuis.
 • In datzelfde jaar gaan Jopie van Lisdonk en Maria Vernooij een nieuwe stichting oprichten, “Home of Good Hope” in Nederland. Samen met Dik van Osch, Hanneke van Kempen en Eus de Haas in het bestuur, gaan ze aan de slag om sponsors te werven om Monica te helpen bij het realiseren van haar droom.

 

Kijk bij de 5 projectblokken bovenaan de pagina om meer te lezen over onze huidige projecten.

 

 

Logo Designer illusions 2019 wit
webdesign: Designer illusions