Skip to main content

Nieuws

Een fantastisch initiatief….. 

De kinderen van Home of Good Hope zijn heel blij met hun nieuwe tandenborstel

Mei 2024

Marc en Henri op bezoek bij Monica’s soepkeuken in Namibië

Blij verrast waren we toen we hoorden dat Henri en Marc tijdens hun rondreis in Namibië ook een bezoek wilden brengen aan de soepkeuken van Home of Good Hope in Windhoek.

Naast de geweldig geslaagde inzamelactie onder familie, vrienden en bekenden hebben ze enkele weken voor hun vertrek onder medewerkers van de gemeente Tilburg een actie gevoerd met als slogan ‘Tandenborstels mee’ met als resultaat een groot aantal tandenborstels. Ze speelden daarmee prima in op de extra inzet van Home of Good Hope voor goede tandartszorg en gebitshygiëne. Een prachtig initiatief van zomaar 2 betrokken mensen!
Het werd voor hen een fantastische ervaring waar ze zelf over schrijven: “Zeker, we hadden het geluk dat Monica, de medewerkers en de kinderen ons zo’n warm welkom gaven. Het was onze eerste dag in Namibië en het was een fantastisch begin van onze reis door Namibië. Het zou zo maar het hoogtepunt van onze reis kunnen worden”.
Tijdens hun reis door Namibië hebben Marc en Henri nog een tweede keer de Soepkeuken bezocht. Ze werden steeds enthousiaster over het goede werk van Monica en haar mensen. Naast de zorg voor de maaltijden waren ze met name enthousiast over de ondersteuning gericht op goed onderwijs en daarmee de toekomstmogelijkheden van deze kinderen.
En zo hebben ze ook op hun laatste dag, samen met Monica alvast de eerste benodigdheden aangeschaft!

Marc en Henri uit Breda bezoeken de Home of Good Hope soepkeuken

Heel veel kinderen nieuw aangemeld voor de basisschool

Klaar om naar de basisschool te gaan

Januari 2024

Vorig jaar kwam Monica met een groep kinderen in aanraking die vanuit het noorden van Namibië naar de township (sloppenwijken) van Windhoek waren getrokken. Het waren kinderen van vluchtelingen uit Angola, achtergelaten en op zichzelf aangewezen. De kinderen sliepen op dunne matrasjes in blikken hutjes, ze hadden niets of niemand die voor hen zorgde en kwamen naar Monica en haar soepkeuken om te eten.

Natuurlijk klopten de kinderen niet tevergeefs aan bij Home of Good Hope. Spontaan heeft Monica zich het lot van deze kinderen aangetrokken. Samen met een priester heeft zij ervoor gezorgd dat de kinderen een doopbewijs kregen en officieel geregistreerd konden worden.

Monica er ook voor gezorgd dat de kinderen les kregen. Zo werden ze bijgespijkerd met rekenen en taal zodat ze klaargestoomd werden om naar het basisonderwijs te gaan.

Afgelopen weken was het dan eindelijk zover, de basisscholen zijn na de zomervakantie (het is nu zomer in Namibië) weer begonnen. Trots als ze waren op hun “pré-schooldiploma”, konden ze nu naar school en hebben deze kwetsbare kinderen weer zicht op een toekomst vol ‘Hope’! 

Monica spijkert de kinderen bij 2023 03 19

Home of Good Hope in actie op sfeervolle Kerstmarkt

20231210 191958

December 2023

Net op tijd werd het zaterdag droog en kon de Kerstmarkt in Gilze zonder paraplu bezocht worden. Home of Good Hope (HoGH) Gilze en Rijen is daarbij steeds aanwezig om bezoekers te informeren over haar project de ‘Soepkeuken van Monica’. En ook natuurlijk om via acties geld in te zamelen voor de ondersteuning van ca 600 kinderen uit de sloppenwijk Goreangab in Windhoek, Namibië. En dat, inmiddels vanuit Nederland, al 15 jaar lang!

Om deze dappere kinderen ook een fijne kerst te bezorgen hebben we op de kerstmarkt voor dit bijzondere project actie gevoerd. Met dank aan de PLUS-supermarkt in Gilze die hiervoor een grote tas boordevol levensmiddelen ter beschikking gesteld heeft. Heel veel mensen hebben bijgedragen door een gokje te wagen en voor 1 euro de waarde te raden van de inhoud van de tas. Daarnaast waren er vanuit de mooi ingerichte kraam allerlei kerstspulletjes voor een zacht prijsje te koop, allemaal om ‘onze’ kinderen te kunnen blijven ondersteunen.

We doen dat met alle liefde en plezier. Het geeft veel voldoening om dankbare berichten te krijgen van kinderen uit Namibië, inmiddels volwassen geworden, die dankzij de ondersteuning van Home of Good Hope afgestudeerd zijn of een goede baan gevonden hebben. Zoals Christian, die deze zomer afstudeerde als jurist. Door onze hulp kreeg zijn leven een andere wending, hij is ons hier erg dankbaar voor.

We kijken terug op een heel gezellige, intieme kerstmarkt in Gilze met muziek, lampionnen, de kerstman, glühwein en heel veel bezoekers die onze actie hartelijk steunden en we wensen iedereen fijne en gelukkige feestdagen!

IMG 20231209 WA0012

Home of Good Hope op zonnige Jaarmarkt

Jaarmarkt boven

Oktober 2023

Het was genieten op de Jaarmarkt in Rijen. Herfstvakantie en een lekker weertje zorgden voor een perfecte ambiance. Voor veel mensen alle reden om deze jaarmarkt te bezoeken. En voor de marktkraamhouders een topdag, ook voor Home of Good Hope (HoGH). Al vele jaren present om informatie te geven over en ondersteuning te vragen voor de ‘Soepkeuken van Monica Imanga’. Een succesvol HoGH project voor een groot aantal kinderen uit de sloppenwijk Goreangab, Windhoek, Namibië. 

Al ruim 15 jaar krijgen onder de bezielende leiding van Monica inmiddels zo’n 600 kinderen dagelijks een gezonde maaltijd. Kwetsbare kinderen uit arme (onvolledige) gezinnen, woonachtig in schamele optrekjes zonder eigen waterleiding en elektriciteit. Kinderen die door HoGH gestimuleerd worden om naar school te gaan en ondersteund worden met huiswerkklassen. Van kansarm naar kansrijk.

Als ‘goed doel’ staan wij op de jaarmarkt met een aansprekende kraam. En veel bezoekers van de markt weten ons te vinden. De actie ‘een zoen voor een euro’ werd erg gewaardeerd en ontlokte leuke reacties. Ook als er geen prijs(je) aan vast zat werd de chocozoen met smaak opgegeten.

Met enthousiaste en betrokken vrijwilligers hebben we ook dit jaar weer een mooie opbrengst kunnen realiseren. Een opbrengst die de kinderen rechtstreeks en volledig ten goede komt bij het voorzien in de dagelijkse maaltijd, scholing en sport. Die mooie opbrengst hebben we zeker ook te danken aan enkele gulle prijzenschenkers, want wat is een ‘loterij’ zonder mooie prijzen! En die hadden we in de vorm van een hoofdprijs, een krat met boodschappen van ‘Jumbo’ Kiske Hapers, een mooie bloemenbon van De Roozelaar en smakelijke lunchbonnen van Smaak Lokaal, waarvoor hartelijk dank.

Op de Jaarmarkt hebben we heel wat mensen gelukkig gemaakt, hier én in Namibië 

Jaarmarkt onder

Fair Mundo Travel helpt Home of Good Hope met een extra gift. (2)

Juni Het uitdelen van warme dekens voor de winter

Juni 2023

Omdat de leefomstandigheden van de kinderen in de sloppenwijk verder verslechterd zijn, is de hulp van Monica en Home of Good Hope broodnodig.
Gelukkig is er hulp voor deze kinderen en ook kunnen we Monica steeds weer helpen met de extra’s die hard nodig zijn.
Monica en haar vrijwilligers zijn er maar druk mee.
En zoals we de vorige keer al schreven wordt er massaal gebruik gemaakt van de Soepkeuken, de huiswerkklassen draaien op volle toeren en ook het sportseizoen is weer begonnen.
Mooi nieuws is dat het erop lijkt dat dit jaar de lang gedroomde wens van een permanent gebouw in vervulling gaat.
Maar er is meer nodig en door gelukkige omstandigheden hebben we dit voorjaar heel wat extra kunnen doen

Extra gesponsord
Dit voorjaar hebben we de broodnodige extra’s kunnen sponsoren.
Met dank aan Fair Mundo Travel. Een kleine reisorganisatie met een missie die niet alleen reizen organiseert, maar ook echt iets wil betekenen voor mensen die dit nodig hebben.
We zijn bij Monica te rade gegaan om uit te zoeken wat hard nodig was.
Allereerst was er grote behoefte aan warme dekens voor de kinderen. In het winterseizoen kan het s' nachts vriezen terwijl het overdag meer dan 20°C is.
De mensen in de township wonen in gammele golfplaten huisjes die overal tochten. Het is er s' nachts steenkoud en de kinderen krijgen luchtweginfecties en vooral veel snotneuzen!
Ook was er behoefte aan schaduwtenten (Gazebo’s) met windschermen. Hieronder kunnen de kinderen buiten wachten zodat ze niet in de felle zon hoeven te staan en ook de afwasploeg vindt er schaduw. De Gazebo’s kunnen na gebruik worden ingeklapt en binnen worden opgeslagen.
Tenslotte was er behoefte aan goede roestvrijstalen tafels voor het uitdelen van het eten en het klaarmaken van de extra boterhammen.
En dan natuurlijk ook extra tafeltjes en stoeltjes voor de kinderen in de huiswerkklasjes en/of bij de kinderopvang.
Monica heeft eerst een prijsopgave gevraagd om te kijken of het allemaal binnen de begroting viel. En ja, er kon een grote wens in vervulling gaan.
Door de fantastische hulp van deze kleine reisorganisatie heeft Monica voor de kinderen een heleboel warme dekens en shawls kunnen aanschaffen. Ook kwamen er twee grote schaduwtenten met windschermen aan de zijkant, zodat de kinderen niet in de brandende zon hoeven te wachten en ook de afwas in de schaduw en uit de wind gedaan kan worden. En er zijn naast de 2 nieuwe tafeltjes en 8 nieuwe stoeltjes voor de kinderen ook twee roestvrijstalen tafels voor de staf aangeschaft deels om het eten uit te kunnen delen en deels om extra boterhammen klaar te maken.
Fair Mundo Travel gaat deze zomer met een van hun reizen naar Namibië en probeert dan ook een bezoek aan Monica en haar soepkeuken te brengen. Er zijn al contacten en er is al overleg met Monica geweest.
We zijn benieuwd en hopen dat het lukt

 

Jni Nieuwe Cazebo schaduwtenten

Er wordt hard gewerkt in de Soepkeuken en het resultaat mag er wezen!

April 2023

Monica en haar team werken hard aan een betere toekomst voor de kinderen.
De zomervakantie voor de kinderen zit er alweer ruim 2 maanden op en de foto’s laten ons zien dat het goed loopt bij Home of Good Hope. Er wordt massaal gebruik gemaakt van de Soepkeuken, de huiswerkklassen draaien op volle toeren en ook het sportseizoen is weer begonnen. 

Onlangs kregen we te horen dat er maar liefst ca 900 kinderen dagelijks gebruik maakten van de Soepkeuken. Helaas te wijten aan de verslechtering van de levensomstandigheden in de sloppenwijk Goreangab. De druk op de (soep)ketel wordt daarmee letterlijk groot. Maar kinderen weigeren voor een voedzame maaltijd per dag is géén optie. 

Ook een pareltje zijn de huiswerkklassen met juffrouw Elisia en juffrouw Elisabeth, allebei professionele leerkrachten. Hier krijgen de kinderen ondersteuning bij hun huiswerk en worden ze bijgespijkerd met taal en rekenen. Daarmee hebben de kinderen meer toekomstmogelijkheden. En dat ze er graag komen kun je aflezen aan de vrolijke gezichtjes op de foto. Daar worden we blij van!

Maar het beste nieuws is dat het erop lijkt dat dit jaar de lang gedroomde wens van een permanent gebouw in vervulling gaat. Deze nieuwbouw voor Home of Good Hope is broodnodig, omdat naast de ‘Soepkeuken’ hierin ook mogelijkheden kunnen worden ondergebracht voor activiteiten die gericht zijn op zelfredzaamheid. Voor de inrichting hiervan hebben we al enkele jaren een mooi bedrag op de plank liggen. Geld dat door velerlei liefdadigheidsorganisaties voor dit doel is gedoneerd.
Wat zal het mooi zijn dat binnenkort de formele medewerking en vergunningen van de gemeente Windhoek afkomen en de nieuwbouw daadwerkelijk ter hand kan worden genomen. Na vele jaren betekent dat de kroon op het werk van Monica Imanga en haar team.

 

Monica met Elisia en Elisabeth op de foto voor de klas

Monica is naar Europa gekomen, we hebben haar in Aken ontmoet

Februari 2023

Het is even wat regelwerk geweest maar uiteindelijk is het gelukt om Monica te ontmoeten. De avond van tevoren had ik het bijna al weer opgegeven omdat er een ‘Umwelt’ sticker nodig bleek om Aken in te kunnen rijden, ook voor een elektrische wagen. Maar Lau bracht uitkomst omdat hij er achter kwam dat het voetbalstadion ook zonder deze sticker bereikbaar was en dat we daar in de voetbalkantine (De Klömpchensklub) konden lunchen. De kosten van dit alles nemen we graag voor eigen rekening. De reis verliep probleemloos en er was ter plekke volop gratis parkeergelegenheid.

Toen we in de Klömpchensklub aankwamen zat Monica al op ons te wachten (want Maria is altijd heel stipt op tijd, haha). Het was een hartelijk weerzien na een lange tijd. En er was veel bij te praten….. Monica vertelde dat ze op een meeting in Windhoek de directeur van Eurowings (low cost vliegmaatschappij in Duitsland) had ontmoet en dat hij haar beloofd heeft om (financieel) te helpen bij het realiseren van de nieuwbouw. Hij had zelfs een bezoek gebracht aan de soepkeuken en was zeer onder de indruk. Peacemaker had hem daarna de ‘plot’ laten zien. Het streven is én Monica verwacht, dat er eind 2023 kan worden gestart met de bouw en er eind 2024 een nieuw gebouw zal staan. Nog wel even afwachten hoe het verder allemaal gaat lopen…

Als de soepkeuken volop draait (600 kinderen) gaan er vier grote pannen met eten naar toe en ook dat is meestal niet genoeg waarna er boterhammen uitgedeeld worden. Monica werkt niet met een lijst met kinderen en ook niet met een wachtlijst. Alle kinderen zijn in principe welkom al kennen de moeders de kinderen en de gezinnen wel en krijgen de kinderen die het echt nodig hebben altijd te eten. Kinderen die thuis ook genoeg te eten krijgen worden weggestuurd. 

Over de huiswerkklassen hebben we het natuurlijk ook gehad, met name over de Oshivamba-kinderen die uit het Noorden van Namibië komen. Wat ik ervan begrepen heb zijn het kinderen van Angolese vluchtelingen die na de oorlog weer naar Angola terug gegaan zijn om werk te zoeken. Deze kinderen zijn veelal achtergelaten, ze staan nergens geregistreerd en hebben geen geboortebewijs. Degene die nog wel voor hen zorgen proberen in Windhoek aan het werk te komen. In het noorden van Namibië heerst een grote werkloosheid en er is geen vangnet. De leefomstandigheden in de township  van Windhoek zijn vreselijk voor deze kinderen. Ze slapen vaak met tienen op dunne matrasjes in een golfplaten hutje zonder water en elektriciteit. De soepkeuken is juist ook voor hen heel erg belangrijk.

En op mijn vraag of ze als ze met pensioen gaat ook gaan stoppen met haar werk in de soepkeuken zei ze dat dat beslist niet gaat gebeuren. De opvang en het zorgen voor al deze kinderen, dat is het leven waar ze voor kiest, het brengt haar veel geluk en ze krijgt er energie en levenskracht van. Ze wil dit tot in lengte van jaren blijven doen….

 Ontmoeting met Monica in de voetbalkantine

Maaltijden voor 600 kinderen en meer….

December 2022

Die dagelijkse maaltijd is en blijft erg belangrijk voor de kinderen uit de Township Goreangab. Met onze support en ondersteuning kunnen de kinderen dagelijks terecht in de “Soepkeuken van Monica”.  Monica liet ons weten dat het heel goed gaat met de kinderen die bij haar komen eten, de kinderen genieten er nog steeds van. De kleintjes krijgen als eerste in de ochtend  te eten en de schoolkinderen komen na hun ochtendles bij Monica langs. En nog iedere dag worden de pannen na het uitdelen tot aan de laatste kruimel helemaal leeggegeten.

Behalve het uitdelen van het eten is er ook zorg voor de persoonlijke hygiëne van de kinderen. Zo worden er altijd tanden gepoetst met de allerkleinsten en eens in de zoveel tijd worden de oren nagekeken, worden er nagels geknipt en haren gewassen en geïnspecteerd op hoofdluis. Soms moeten de kinderen ook behandeld worden tegen huidschimmels.

 1112 Monica wast de haren van de kleintjes

Bij het jeugdvoetbalteam van Home of Good Hope draait het niet om winnen alleen, maar ook om hun ontwikkeling

September 2022

Gelukkig zijn na de Corona-periode ook in Namibië de voetbalcompetities weer begonnen. Zo ook voor het vernieuwde jeugdvoetbalteam van Home of Good Hope (HoGH). Een team van jonge schoolkinderen die samen met ca 600 kinderen uit de sloppenwijk Goreangab dagelijks een voedzame maaltijd uitgereikt krijgen in de Soepkeuken van Monica Imanga, sinds jaar en dag de drijvende kracht achter HoGH Namibië

Een nieuw HoGH voetbalteam

Door corona was er geen mogelijkheid om in competitieverband te spelen en hebben ze maar heel beperkt kunnen trainen. Ook zijn er te weinig geschikte voetbalvelden en door de recente winterstop (het is daar winter als het bij ons zomer is) kwam het voetballen maar moeizaam op gang. En net als alle kinderen in de wereld spelen en ravotten ze maar wat graag met een bal. Maar inmiddels staat er weer een enthousiast HoGH voetbalteam en wordt ook weer gewerkt aan een netbalteam (soort korfbal) voor meisjes.

Het draait hierbij niet om winnen alleen.

Met Peacemaker Imanga (zoon van Monica) en coach Morres wordt serieus werk gemaakt van het bieden van sportmogelijkheden voor de kinderen van HoGH. De coach hierover: “We hebben een heel jong team en staan nu 13e in de competitie waaraan 16 teams deelnemen. Maar het draait niet om winnen alleen. Ook de persoonlijke ontwikkeling, het plezier met elkaar en nieuwe vrienden maken is van groot belang. Ook laten we zo nu en dan wat oudere kinderen uit de buurt meedoen aan de trainingen en hopen zo de jongere kinderen te motiveren.”

Met de sponsoring door HoGH Nederland wordt het mogelijk gemaakt dat ze in kunnen schrijven voor de competitie, wat te drinken en een extra versnapering krijgen, een voetbaluitrusting krijgen en vervoer kan worden ingezet. Alhoewel… naar het wedstrijdveld toe gaan ze 6 km lopend (een soort warming-up…) en na afloop met een busje terug. Omkleden is aan de rand van het veld, de voetbalkleding is er in 1 maat en dus te groot voor de kleinere kinderen, douches zijn er niet, maar dat mag allemaal de pret niet drukken.

Het plezier spat eraf bij Jeugdvoetbalteam Home of Good Hope

Ze zijn super enthousiast en heel trots op hun outfit en de keeper pronkt maar wat graag met zijn nieuwe handschoenen. 

In dit filmpje een klein inkijkje!>>>

september onder nieuw

 

 

 

 

Even voorstellen

Juli 2022

Een nieuwe onderwijzeres geeft bijles aan de kinderen van de Home of Good Hope (HoGH) soepkeuken in Windhoek 

De nieuwe onderwijzeres heet Elizabeth Kudumo, ze is 45 jaar oud, getrouwd en ze heeft vier kinderen. Ze heeft een Grade 12-certificaat.
Elizabeth heeft op verschillende plaatsen gewerkt totdat haar man erg ziek werd op het werk. Ze werd gevraagd om te kiezen tussen haar baan of om voor haar zieke man te zorgen, het is duidelijk dat ze ervoor kiest om voor haar man te zorgen.

Nu doet ze al een aantal jaren vrijwilligerswerk  bij HoGH, Ze had zin om iets extra's te doen voor de kinderen van de soepkeuken en kan haar didactische vaardigheden daarvoor ook prima inzetten. In samenwerking én met de hulp van Monica en Elisia de andere onderwijzeres, lukt dit steeds beter. Het helpen van de kinderen geeft haar veel voldoening.

juli onder

 

 

Monica studeert af als Psycholoog!

Juni 2022

Monica heeft kort geleden haar studie Psychologie met succes afgerond, een hele prestatie voor een vrouw in Afrika. Ze heeft haar ervaring met ons gedeeld. Het is een prachtig en inspirerend verhaal geworden!
 

Beste Maria,

Hartelijk dank voor de bemoedigende woorden van jou en  die van de bestuursleden van HOGH Nederland.  Ik wil je in het kort vertellen waarom ik aan mijn studie psychologie begonnen ben.

Ik heb er altijd over gedroomd dat ik weer in een klaslokaal zou zitten en ik vertelde mijn overleden echtgenoot en familie erover. Door de jaren heen was het steeds dezelfde droom en ik zei tegen mezelf dat ik ooit op een dag terug naar school zou gaan. Ik vroeg me wel af of het mogelijk zou zijn op mijn leeftijd? Ik heb toen tegen mezelf gezegd dat alles mogelijk is, als ik er maar genoeg moeite voor doe.

Januari 2018 kwam Rebekka naar me toe in de soepkeuken. Ze vertelde dat de inschrijving geopend was voor jongeren voor tertiair onderwijs en vroeg zich af of we het ook niet konden proberen. Ik heb geen moment geaarzeld, omdat ik voelde dat mijn droom was uitgekomen.

Een ding dat ik fijn vind van ons allebei, is dat voordat we beslissingen nemen, we bidden over wat we willen gaan doen. Daarna heb ik mijn kinderen verteld over mijn beslissing om terug naar school te gaan. Voor hen leek het een grap en ze konden het eerst niet geloven. ik moest ze overtuigen dat ik het meende.

Sindsdien is de tijd gevlogen en nu ben ik op het punt dat mijn droom uitgekomen is. Ik ben God, de Almachtige, dankbaar. Ik weet dat het soms niet gemakkelijk is geweest om naar mijn werk te gaan  én van het werk rechtstreeks naar de lessen. En er was een periode dat ik voelde dat ik mijn kinderen en kleinkinderen tekort deed, maar ik heb ze altijd verteld dat ik het voor ONS ALLEMAAL deed.

Als ik de term ONS ALLEMAAL gebruik, dan is dat omdat ik niet alleen een moeder en grootmoeder ben voor mijn kinderen, maar ook voor alle kinderen van Home of Good Hope. En ik wist dat ik op een betere manier naar de behoeften en het welzijn van deze kinderen moest kijken. Daarom heb ik Psychologie gekozen om de kinderen beter te begrijpen en te weten wat voor hun ontwikkeling belangrijk is. Die belangstelling heb ik altijd al gehad.

Daarom wil ik iedereen bedanken die een grote rol hebben gespeeld bij mijn “reis “door het onderwijs. Allereerst wil ik God, de Almachtige, bedanken voor het geven van de kracht om door te gaan. Maria van der Wal als mijn mentor, ze was er altijd voor mij. Soms had ik zin om op te geven maar met je lieve stem zei je me dat ik vol moest houden, ook financieel heb je bijgedragen aan mijn opleiding.

Mijn kinderen wil ik bedanken omdat ze er altijd voor me zijn en begrijpen wat ik heb doorgemaakt. Nguvi  bedank ik voor het helpen met de assignments.

En tenslotte bedank ik;  Francesca en Uwe,  Andy,  Barbara,  Frieda,  Hannah,  Caroline,  Karin en Dominik en  Thomas. Maria en het voltallige bestuur van HOGH Nederland

Ik dank jullie allemaal uit de grond van mijn hart,

Monica Imanga

 

Kids Home of Good Hope gaan weer naar school

Februari 2022

In Namibië zit de zomervakantie er weer op en zijn sinds kort ook de scholen weer begonnen. Ook de kinderen van Home of Good Hope (HoGH) gaan weer blij naar school. En zonder mondkapje, nu er amper nog corona (omikron)-besmettingen voorkomen. Dagelijks staan ‘onze’ ca 600 kinderen weer in de rij voor hun voedzame maaltijd en draait de soepkeuken van Monica op volle toeren. En dat geldt ook voor de huiswerkklassen van HoGH.

Als het bij ons winter is dan is het zomer in Namibië. En dat betekent dat eind januari na de zomervakantie de scholen weer zijn begonnen. En dat zag er gelukkig weer uit als vanouds: blije kinderen die zonder mondkapje op weg zijn van en naar school. De Omikron-variant heeft ook in Namibië een piek gekend, maar is nu op z’n retour. Beschermende en beperkende maatregelen worden niet meer nodig geacht en het leven neemt er min of meer weer ‘gewoon’ zijn gang.

Ook de huiswerkklassen voor de HoGH kinderen zijn onder leiding van juf Elisia volop van start gegaan. Een extra complicatie kwam om de hoek kijken door best veel kinderen (zie foto) die geen geboortebewijs hebben en daardoor formeel niet naar school kunnen. 

Monica is druk in de weer om via de kerk achter hun geboortedatum te komen. Door een bewonderenswaardig initiatief van Monica worden deze kinderen toch opgevangen en krijgen ze ’s morgens verdeeld over 2 groepen les van Elisia en Monica zelf. Hierdoor zijn er wel onvoldoende tafels en stoelen. Maar daar gaan we als HoGH natuurlijk voor zorgen!

Juf Elisia geeft bijles aan de kinderen die buiten de boor vallen kopie

Perspectief voor ‘onze’ kids in Namibië

November 2021

Na de Coronapiek van afgelopen zomer (winter in Namibië) is de huiswerkbegeleiding vanaf september weer vlot van start gegaan. Onder leiding van juf Elisia krijgen de kinderen uit de sloppenwijk Katutura aan de rand van Windhoek in Namibië bijles in huiswerkklassen. Dit wordtmogelijk gemaakt door Home of Good Hope.

De gezinnen met kinderen leven daar in uiterst armoedige omstandigheden en wonen in onafzienbare rijen schamele hutjes van golfplaten veelal zonder voorzieningen. Naast op het dagelijks verstrekken van een maaltijd in de ‘Soepkeuken van Monica’ en hulp bij onderwijs en sport, heeft HoGH een zeer goed lopend project met huiswerkklassen gerealiseerd. En met succes!

Kinderen van verschillende scholen die een extra steuntje in de rug heel goed kunnen gebruiken, krijgen er bijles en worden ‘bijgespijkerd’ in diverse vakken. 

Juf Elisia daarover: “Deze maand helpen we vooral met Engels en rekenen, want de eindexamens komen eraan. Daardoor zijn de kinderen extra gemotiveerd en doen hun uiterste best”. De motivatie bij deze kinderen is groot omdat goede cijfers en een diploma uitzicht biedt op een beter bestaan.

Ze proberen de huiswerkklassen ook leuk te maken door spellen, zoals ‘Schaken’ en ‘Mens erger je Niet’ toe te voegen. 

En dat het goed gaat steekt juf Elisia niet onder of stoelen en banken: “We zijn nu bijna aan het einde van het schooljaar gekomen en het gaat zo goed dat we voor volgend jaar 10 extra stoelen en 5 tafels nodig hebben. Ouders zijn erg blij met de resultaten van hun kinderen en kijken ernaar uit om ze naar de volgende klassen te zien gaan”. 

Aan zo’n hartenkreet gaan we natuurlijk niet voorbij en we zulllen als HoGH ervoor zorgen dat voor deze uitbreiding én voor de maaltijden voor deze schoolkinderen gezorgd wordt. 

Klein Kinderen van verschillende scholen krijgen bijles bij Home of Good Hope

De veerkracht van onze mensen in Namibië is groot...

... bij Home of Good Hope leveren ze een geweldige prestatie

Oktober 2021

Omdat er domweg in arme landen zoals Namibië veel te weinig vaccins tegen corona beschikbaar zijn met als gevolg een zeer lage vaccinatiegraad en veel besmettingen, leveren onze mensen van Home of Good Hope (HoGH) ter plaatse een topprestatie. De zorg voor de kinderen van de ‘Soepkeuken van Monica’ gaat onverminderd door. 

Ondanks de besmettingen, nu vooral door de Deltavariant, gaat de dagelijkse voedzame maaltijd, de huiswerkbegeleiding en het sporten voor ‘onze’ kinderen door. Met Monica heeft HoGH al jaren een inspirerende, krachtige persoonlijkheid aan het roer. Ook zelf is ze getroffen door het verlies van verschillende familieleden en is ze ook ziek geweest. Heel verdrietig, ook vanwege het verlies van een kleinzoon. Maar juist nu is Monica  een toonbeeld van veerkracht en een voorbeeld voor de mensen in de township. Nadat ze zich weer beter voelde liet ze ons weten: “Now that I am back on my feet again, we’re back to work”. En dat zegt alles.

De enorme veerkracht van mensen als Monica en alle mensen die haar helpen heeft ertoe geleid dat er op dit moment weer meer eten aan de armste kinderen van Goreangab kan worden uitgedeeld. De kleintjes krijgen daarbij als eersten te eten en daarna pas de schoolkinderen. Voor de grotere kinderen zijn het vaak nog gezonde boterhammen, maar de kleintjes krijgen weer pasta of rijst met een voedzame saus met verse groenten en vlees.

Alles is dus weer zo goed en zo kwaad als het gaat weer opgestart, maar het gaat nog lang niet zo goed als vóór de pandemie. Er is nog steeds veel werkeloosheid en armoede bij de mensen.

Desondanks leveren onze vrijwilligers onder leiding van Monica een geweldige prestatie en zorgen ze ervoor dat honderden kinderen dagelijks te eten krijgen!

 De kleinsten krijgen eerst te eten

Het is weer een drukte van belang in de soepkeuken van Monica

Maart 2021

In de zomervakantie staat er letterlijk wat minder druk op de ketel in de Soepkeuken van ‎Monica. Maar na de start van de scholen is het weer een drukte van belang. Natuurlijk geldt ‎dat voor het uitdelen van het eten nu de schoolkinderen zich weer massaal melden voor hun ‎dagelijkse voedzame maaltijd. Maar ook het werk ‘vooraf’ vergt heel wat inzet om ervoor te ‎zorgen dat de kinderen sowieso naar school kunnen!‎

In Namibië is een ‘schooluniform’ verplicht. En dat betekent dat voor een heleboel kinderen ‎voor nieuwe schooluniformen moet worden gezorgd. Maar dat niet alleen. Ook wordt er ‎gezorgd voor schoenen, sweaters en andere schoolspullen. Zonder schooluniform geen school ‎en voor heel veel kinderen betekent dat ook letterlijk geen school zonder de hulp van HoGH. ‎Gelukkig waren er dit keer extra giften o.a. vanuit Zweden en Duitsland die het mogelijk ‎maakten dat kleding en schoolspullen voor de kinderen konden worden aangeschaft.‎

De scholen waar de kinderen naartoe gaan, waaronder de Olaf Primary School zijn dan ook ‎uitermate dankbaar voor de inspanningen van HoGH. Hierdoor krijgen ook de kansarme ‎kinderen de kans op onderwijs. Omdat er meerdere scholen zijn waar de kinderen naartoe ‎gaan en die allemaal verschillende uniformen hebben is het een veelkleurig geheel. Een vrolijk ‎gezicht. Nu de scholen weer open zijn kunnen ook de huiswerkklassen van ‘onze’ Sybil weer ‎beginnen. En dat is een groot succes mogelijk gemaakt met bijdragen van u aan HoGH ‎Nederland. En daar zijn we heel erg blij mee!‎

Nog meer schooluniformen bij Home of Good Hope

 

Twee sterke vrouwen; het succes van de huiswerkklassen

November 2020

Namibië ligt op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn er tegengesteld aan die van ons. Het is er nu bijna zomer en het schooljaar loopt ten einde. Binnenkort breekt de zomervakantie aan. Door de ‘coronasluiting’ van de scholen konden veel kinderen geen online lessen volgen omdat ze thuis veelal geen laptop of tablet hebben. Maar ook huiswerkbegeleiding kon niet geboden worden. Maar dat lieten onze ‘sterke vrouwen’, Sybil met hulp van Monica niet gebeuren. 

Zoveel mogelijk coronaproof hebben de kinderen eerst ‘huiswerkbegeleiding’ gekregen in het gebouwtje van de soepkeuken. Sinds enkele maanden gelukkig weer in twee lokalen die gratis beschikbaar gesteld zijn door de bevriende organisatie “Wadadee Cares”.

HoGH heeft de kinderen niet in de steek gelaten en ze zo goed mogelijk opgevangen. In september zijn de basisscholen weer beperkt opengegaan, maar veel kinderen hadden al flinke achterstanden in de lesstof. Huiswerkbegeleiding was nu meer nodig dan ooit.

Een opgetogen Sybil in haar terugblik: “Met veel plezier kan ik melden dat gedurende deze moeilijke maanden ten gevolge van deze pandemie de huiswerkklassen altijd zijn doorgegaan. Met rond de 50 leerlingen verdeeld over de 2 lokaaltjes waarbij we ons strikt houden aan de coronarichtlijnen. Heel fijn is ook dat we de kinderen elke dag sandwiches en sinaasappeldrank konden geven!”

De kinderen zijn nu meer gemotiveerd, omdat ze toch van slag waren geraakt door het coronavirus. En zij vinden het echt leuk. Zij geven aan geen les meer te willen missen! Sybil hierover: “Eerlijk gezegd ben ik heel erg onder de indruk van hun deelname en wat natuurlijk heel belangrijk is, hun prestaties zijn vooruitgegaan”. En dat ze blij en dankbaar is steekt ze niet onder stoelen of banken: “We zijn heel erg dankbaar met jullie als onze sponsor. Hopelijk kunnen we zo met jullie steun doorgaan in het bieden van onderwijs ook aan het Namibische kind uit de sloppenwijk.”

30 11 Sybil en Monica huiswerkklassen van Home of Good Hope

Burgemeester Derk Alssema nieuwe ambassadeur Home of Good Hope

Oktober 2020

Met de overhandiging van het beleidsplan van Home of Good Hope (HoGH) voor de periode 2020-2025 kon tevens een officieel tintje worden gegeven aan het aantreden van onze nieuwe burgemeester Derk Alssema als ambassadeur van HoGH als opvolger van oud-burgemeester Jan Boelhouwer. Uit het beleidsplan blijkt dat er ook de komende jaren nog veel ondersteuning nodig is om ter plaatse tot een zelfredzaam centrum te komen en Monica’s droom te verwezenlijken. Ondertussen blijft van groot belang het veiligstellen van de dagelijkse voedzame maaltijd uit de ‘Soepkeuken van Monica’ aan ruim 600 kinderen uit de sloppenwijk Goreangab in Windhoek, Namibië.

Nieuwe ambassadeur

Het bestuur van HoGH is blij en vereerd met de burgemeester van Gilze en Rijen, Derk Alssema als ambassadeur. We weten uit de goede ervaringen met zijn voorganger Jan Boelhouwer dat dit deuren kan openen, zowel hier als voor ‘onze’ organisatie in Namibië. In een hartelijk en ongedwongen gesprek met de burgemeester zegde hij spontaan zijn medewerking toe, maar niet zonder er ook een ‘gevoel’ bij te hebben. Uitgebreid is de opzet en werkwijze van HoGH in Namibië, de rol van Monica en de grote problemen van de kinderen uit de sloppenwijken toegelicht. Uit zijn ervaring van een eerder werkbezoek aan Afrika herkende hij de armoedige omstandigheden en wat dit betekent voor kinderen uit een sloppenwijk. Zo wil hij zich ook graag inzetten als ambassadeur bij bijvoorbeeld schoolbezoeken om die grote verschillen tussen de kinderen hier en daar, maar ook de cultuurverschillen onder de aandacht te brengen.

In zijn voorwoord van het beleidsplan toon hij zich dan ook een enthousiast ambassadeur, waarin hij de ondersteuning van de plannen van HoGH van harte aanbeveelt.

Continuïteit

We prijzen ons gelukkig dat de ‘soepkeuken’ onder leiding van Monica en met behulp van haar zoons Peacemaker en Gregory en vrijwilligers is uitgegroeid tot een groot succes. Ontstaan met die zo noodzakelijke voedzame maaltijd, inmiddels goed voor ruim 600 (!) kinderen per dag, is er een waaier aan activiteiten ontstaan. Sportteams (voetbal en nethandbal), een naaiatelier en twee huiswerkklassen zijn daarvan concrete voorbeelden die door de sponsoring van HoGH mogelijk zijn gemaakt. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het verwezenlijken van “Monica’s Droom”, een accommodatie waarin alle wensen op het gebied van voeding, gezondheidszorg, onderwijs en opvang samenkomen en onder één dak gestalte krijgen. In het nieuwe beleidsplan van HoGH ( zie https://www.homeofgoodhope.nl/nl/stichting ) wordt duidelijk ingezet op continuïteit van de huidige opzet voor een betere gezondheid en toekomst voor de kinderen. En… op langere termijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend vanuit een professioneel multifunctioneel centrum!

Informatie

HoGH is onmisbaar in de ondersteuning van de kinderen in deze sloppenwijk in Windhoek. En zeker nu is naast die super noodzakelijke maaltijd voor de kinderen ook hulp nodig voor de gezinnen. Dat kan alleen maar dankzij uw gulle gaven. U kunt een bijdrage storten op NL 93 RABO  0162 5623 30.

 

Burgemeester overhandiging klein

Scholen weer open

Oktober 2020

Weliswaar is in september de lock down vanwege COVID-19 verder versoepeld, toeristen blijven er nog weg. Heel Namibië is voor ons in Nederland een ‘oranje’ gebied. Gelukkig zijn alle scholen op 14 september weer opengegaan.

Sinds half maart hebben veel kinderen geen goed onderwijs meer genoten, ook omdat online onderwijs voor veel kinderen niet is weggelegd. Maar ook hierbij heeft HoGH alert kunnen reageren. Met de bevlogen inzet van enkele leraressen van de door ons gesponsorde huiswerkklassen is men er toch in geslaagd om zoveel mogelijk kinderen in kleinere groepjes les te geven. Sybil, een van de leraressen, gaat nu weer enthousiast van start met de huiswerkklassen, zoals uit een mailtje van haar aan onze voorzitter Maria Vernooij overduidelijk blijkt: “Nothing will stop me, Maria. Thanks for your support. Take care and stay safe!”

Enkele weken later laat Sybil weten dat ondanks alle tegenslagen tijdens de lockdown de leerlingen het dit schooljaar gaan redden, hoewel het niet makkelijk is omdat veel lessen uitgevallen zijn.
“Learners are coping though it’s not easy. Learners are very keen and strongly believe that education is the key to success.  Covid-19 has negatively affected the whole World,  but by the grace of God we are still going”

Wordt vervolgd…..

Extra hulp en ondersteuning van Home of Good Hope in coronatijd blijft onmisbaar

September 2020

Wereldwijd houdt het coronaspook nog steeds huis. Vooral in arme landen, zoals Namibië zijn de gevolgen rampzalig. Geen werk betekent geen inkomen. Vooral ook voor de gezinnen waaruit de kinderen komen die de Soepkeuken van Monica Imanga bezoeken. En dat betekent al snel dat er niet genoeg geld is voor eten en drinken. Home of Good Hope heeft dankzij gulle bijdragen van particulieren en organisaties in Nederland met extra voedselpakketten de ergste nood tot nu toe kunnen lenigen. Extra hulp blijft voorlopig nodig.

Geen inkomen, geen eten

Ook in Namibië, vooral in de dichtbevolkte gebieden zoals in en rond de hoofdstad Windhoek, neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. Maar ook de economische gevolgen van lock downs zijn echter zeer ingrijpend. Het wegvallen van werk en inkomsten uit o.a. het toerisme betekent vooral voor de mensen in de sloppenwijken zoals Goreangab dat de eerste levensbehoeften al snel in het geding zijn. HoGH heeft daar afgelopen maanden meteen op ingespeeld door in goede afstemming met Monica en haar team te zorgen voor extra voedselpakketten voor de gezinnen waarbij het water al snel tot aan de lippen staat.

Extra voedselpakketten

En met gulle gaven van individuele mensen, maar ook van organisaties zoals de Rotary Gilze en Rijen hebben we ook in de afgelopen maand augustus weer voor veel mensen een heleboel voedselpakketten mogelijk gemaakt. Echt mooi om via foto’s en filmpjes te zien dat de voedselpakketten met behulp van haar zoons Peacemaker en Gregory bij Monica thuis onder het motto ‘vele handen maken licht werk’ zijn klaargemaakt. De uitdeling van de pakketten vond deze keer onder strikte regels en onder toeziend oog van de politie plaats bij de Soepkeuken.

De blijdschap en dankbaarheid bij de uitdeling straalt er vanaf. Monica daarover: “We zijn iedereen erg dankbaar die dit mogelijk heeft gemaakt!”

september

 

Eerste 150 voedselpakketten uitgedeeld, extra hulp is broodnodig

Juni 2020

We ons gelukkig prijzen te wonen en te leven in een land waar hulp en ondersteuning welhaast vanzelfsprekend lijkt. Dat geldt lang niet voor alle landen en zeker niet voor Afrikaanse landen zoals Namibië. Met name de mensen in de sloppenwijken zijn door de lockdown verstoken van veel elementaire zaken. Dit is ook zo bij de gezinnen van ‘onze’ kinderen. Er is honger en Home of Good Hope (HoGH) helpt nu ook de gezinnen ter plaatse.

 Voedselpakketten

Op onze oproepen voor extra ondersteuning hebben gelukkig heel wat mensen gereageerd. HoGH heeft daarop een mooi bedrag kunnen overmaken voor het inkopen ter plaatse van basisvoedsel, zoals maismeel, suiker, olie en vis in blik. Een blije en dankbare Monica Imanga, ‘we hebben een sterk team’, is meteen enthousiast aan de slag gegaan. Zij kent de mensen en omstandigheden waarin ze leven als geen ander en heeft een lijst gemaakt met de meest kwetsbare gezinnen. Haar zoon Peacemaker heeft de inkopen gedaan en met behulp van 6 vrijwilligers zijn de pakketten samengesteld.  De ruim 150 pakketten waren goed voor niet minder dan 3x de volgeladen pick-up auto (bakkie). Het was een superdrukke dag voor allemaal, met als beloning een heleboel blije gezichten bij de uitdeling bij Home of Good Hope in de sloppenwijk.

Help HoGH de winter door

Nu de winter voor de deur staat leidt dat naar verwachting tot een toename van het aantal positieve gevallen en wordt daarmee het (her)invoeren van strenge lockdown maatregelen met alle gevolgen van dien weer mogelijk.

Het uitdelen van de voedselpakketten is een doorslaand succes geworden, maar gezien de omstandigheden is de komende tijd voortzetting van deze primaire hulp hoognodig. Gelukkig kunnen we de kinderen van HoGH hun dagelijkse maaltijd blijven bieden, maar de gezinnen waaruit deze kinderen komen hebben nu geen inkomsten en dus geen geld om eten te kopen.

Laten we met elkaar proberen deze kwetsbare mensen te helpen om de winter door te komen.

Doet u mee?
U kunt uw bijdrage overmaken naar:
NL93 RABO 0162 5623 30 t.n.v. Stg Home of Good Hope o.v.v. ‘Noodhulp’  

Een heleboel blije gezichten bij Home of Good Hope kopie


Steunen

U kunt ons steunen door een kind te sponsoren. 

Nieuwsbrieven

Als u ook onze nieuwsbrief wilt ontvangen om op de hoogte te blijven van alles wat Home of Good Hope aangaat stuur ons dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

HELP