Stagiaires vol lof over Home of Good Hope

Februari 2020

Bewondering voor de soepkeuken van Monica en haar vrijwilligers.
In het najaar van 2019 zijn Marjanne en Sabina, twee jongelui die studeren aan NHL Stenden in Leeuwarden voor hun internationale stage in de zorgsector zes maanden in Namibië geweest. Ze zijn daarbij ook bij de soepkeuken van Home of Good Hope (HoGH) geweest en hebben met eigen ogen gezien hoe betrokken Monica Imanga en de vrijwilligers bij het project zijn. Ze hebben natuurlijk ook zelf hun handen uit de mouwen gestoken en de keuken bezocht waar het eten wordt bereid voor de ruim 500 kinderen die dagelijks bij Monica komen eten.

 Naast eten ook opvoeding 

De beide dames zijn ca 10 keer bij de soepkeuken geweest en hun eerste indruk was meteen erg goed, zoals uit hun berichtjes bleek: “De vrijwilligers hebben echt alles voor de kinderen over. Het is speciaal om te zien dat zij ook een stukje opvoeding aan de kinderen meegeven. Wanneer wij er zijn, spelen we eerst met de kinderen totdat de maaltijden van de keuken bij Penduka gebracht worden. Vanaf dan helpen we de vrijwilligers met het opscheppen van het voedsel voor alle kinderen, zodat we hen wat kunnen ontlasten”. 

Hygiëne belangrijk

Naast die zo belangrijke voedzame maaltijd per dag, is ook de hygiëne van belang. Zo moeten de kinderen van tevoren hun handen wassen in een bakje met water en afwasmiddel, waarbij de kleine kinderen vooraan in de rij staan en de oudere kinderen achteraan. Marianne en Sabina daarover: “Wij hebben de kinderen daar geleerd hoe je je handen hoort te wassen en wanneer. Hiervoor hebben we twee posters gemaakt, waarop afgebeeld staat hoe je je handen hoort te wassen en op de andere poster staat een nummer dat erbij gezongen kan worden”. En het werkt. Als de kinderen klaar zijn met eten brengen zij hun bordje naar buiten waar de vaat wordt gedaan door een aantal vrijwilligers. Daarna moeten de kinderen weer hun handen wassen en krijgen ze een stukje fruit en soms een beker melk en vertrekken daarna opgewekt naar huis of naar school. “Wij vonden het een super ervaring en zijn erg enthousiast over de werkwijze bij Home of Good Hope”.

Inzet vrijwilligers bewonderenswaardig 

De stagiaires wilden ook graag zien hoe al die maaltijden die iedere dag verschillend zijn, maar wel altijd met fruit, bereid worden. Daarvoor hebben ze ook een bezoek gebracht aan de tijdelijke keuken bij Penduka: “Het is bijzonder om te zien dat men daar al die maaltijden elke dag met verse producten bereidt en ook hoe zij de kinderen erbij betrekken. Al met al vinden wij het bewonderenswaardig hoe al die mensen zich iedere dag volop inzetten voor de kinderen van Home of Good Hope, terwijl zij zelf ook zo weinig hebben”. In een zin: “We hebben gemerkt dat zij de ander op de eerste plaats zetten en daarna pas aan zichzelf denken.”

Steun voor HoGH blijft welkom

HoGH betekent heel veel voor de kinderen in deze sloppenwijk in Windhoek. We zien natuurlijk graag dat dit goede werk kan worden voortgezet. Dat kan alleen maar dankzij uw gulle gaven. U kunt een bijdrage storten op NL 93 RABO  0162 5623 30

februari stages 2

 

 

Logo Designer illusions 2019 wit
webdesign: Designer illusions